Elokuvatiedote 5/2017 – Kitkajoki-elokuva sai kultaa kansainvälisessä WMF-kilpailussa

Toukokuu 2017

Kitkajoki-rakas joki – dokumenttielokuva sai kultaa kansainvälisessä WorldMediaFestival-kilpailussa Saksassa

Mediatiedote on on julkaisuvapaa 11.5.2017 lähtien

Valokuvaaja Tauno Kohosen dokumenttielokuva on palkittu kultamitalilla WorldMediaFestival | TOURISM-kilpailun luontosarjassa. Kilpailuun on lähetetty 32 maasta uuden median merkittävimpiä visuaalisia tuotantoja. Valinnan on tehnyt kansainvälinen mediaraati, johon kuuluu tv-yhtiöiden, yliopistojen, matkailuorganisaatioiden ja yritysten edustajia. Palkittujen joukossa on aikaisemmin ollut tv-sarja Malesiasta, Thaimaasta ja Kanadasta. Vuoden 2017 palkinto on annettu Kohoselle toukokuun alussa Hampurissa.

Elokuva kertoo ihmisen ja luonnon välisestä suhteesta, Kuusamon ja Posion pohjoisen luonnon puhtaudesta, rauhasta, hiljaisuudesta ja väreistä vuodenaikojen vaihdellessa. Elokuva on Rapid Riverin ja Yleisradion yhteistuotantoa. Elokuva on valittu Suomi 100–juhlavuoden ohjelmaan. Elokuvan kansainvälinen nimi on ”Light in the Wilderness”.

Valokuvaaja Tauno Kohonen ottaa dokumentin kautta kantaa puhtaan veden merkitykseen. Uhkana sille on erämaisen Kitkajoen varrelle suunniteltu kultakaivos, jota paikalliset asukkaat kutsuvat uraanikaivokseksi. Kitkajoki kuuluu Kuusamossa sijaitsevaan Oulangan kansallispuistoon, joka on Venäjän rajan läheisyydessä. Dokumenttielokuvan Kohonen on käsikirjoittanut, ohjannut ja kuvannut. Elokuvan on leikannut Antti Tuomikoski, musiikki on Rami Kaareston ja värimäärittelyn on tehnyt Juha Laine.

Elokuvassa siteerataan edesmenneen kuusamolaisen kirjailijan Reino Rinteen aforismeja ihmisen ja luonnon välisestä suhteesta. Elokuva etsii vastauksia kysymyksiin, miksi ihmisen ei enää huomaa luonnon rauhoittavaa merkitystä itsessään. Voiko esteenä olla sen esineellistäminen lukuisiin eri käyttötarkoituksiin? Olemmeko menettäneet viimeisenkin yhteyden siihen, että olemme osa luontoa?

Kuvat aidosta luonnosta puhuttelevat katsojia. Audiovisuaaliset tuottajat valitsivat Kohosen vuonna 2001 vuoden kuvaajaksi perusteluna kansainvälisten av-tuotantojen kuvaaminen. Vuonna 2003 hänet palkittiin WorldMediaFestival -kilpailussa luontokuvistaan Grand Award – erikoispalkinnolla.

Maamme luonto on myös kansainvälisesti huomattu Suomi 100- juhlavuoden merkeissä, sillä National Geographic Traveler on valinnut Suomen vuonna 2017 maailman 21 parhaan matkailumaan joukkoon. Perusteluna on ollut puhdas luonto, pohjoinen valo ja hiljaisuus. Suomi on päässyt myös matkaoppaita julkaisevan Lonely Planet’s Best in Travel –oppaan sivuille vuoden 2017 kolmanneksi parhaaksi matkakohteeksi. Brittiläinen laatulehden Guardianin ja Daily Mailin sivuilla on myös ylistetty Oulangan kansallispuistoa.

”Kitkajoki-rakas joki” saa merkitystä myös tämän Suomen saaman kansainvälisen arvostuksen kautta. Dokumenttielokuvaa täydentää Puhdas luonto, puhdas vesi – kuvatietoteos ja näyttely. Kuvatietoteos antaa visuaalisena @kirjana lisätietoa puhtaan luonnon merkityksestä meille kaikille.

Tiedustelut

Tauno Kohonen

0400 286 956 tauno.kohonen@rapidriver.fi