Kitkajoki-rakas joki -dokumenttielokuva

 

Kansainvälisen WorldMediaFestivalen palkintojenjakotilaisuus Hampurissa toukokuussa 2017 

”Kitkajoki — rakas joki” elokuvan ensi-ilta oli 18.8.2017 Savonlinnassa. Elokuva kertoo ihmisen ja luonnon välisestä suhteesta edesmenneen kuusamolaisen kirjailijan Reino Rinteen aforismien kautta. Kitkajoen harvinaiset valonhetket ja vuodenaikojen vaihtelut Tauno Kohosen kuvissa korostavat puhtaan luonnon merkitystä meille kaikille. Vuonna 2018 katsojia oli 1.1. 630 000, 2.1. 97 000, 7.1. 223 000, 22.7. 144 000 ja vuonna 2019 1.1. 266.000, 13.1. 13.000 ja 14.1. 119.000 katsojaa. Seuraa www.facebook.com/kitkajoki

Traileri (7 min) elokuvan alusta vie elokuvan tunnelmiin. Reino Rinteen aforismit ja malliksi kirjoitetun voice overin lukee tunnettu luontoelokuvien ääni Veikko Honkanen. Musiikki on mallimusiikkia, ja se antaa suuntaa elokuvan tunnelmasta. Tauno Kohosen kuvat ovat mallikuvia.

Kitkajoki – rakas joki on YLE/TV1 Yhteistuotannot ja tuotantoyhtiö Rapid Riverin yhteistuotanto, jota Suomen elokuvasäätiö ja Raija ja Ossi Tuuliaisen säätiö ovat tukeneet. Elokuvaa on valmisteltu Heinävedellä Aikalisä- työpajassa, johon on osallistunut useita alan asiantuntijoita. Kuusamon luonto ja erityisesti Kitkajoki on tärkeä elokuvan ohjaajalle ja kuvaajalle Tauno Kohoselle.

On sanonta, että jokainen ohjaaja haluaa kertoa itselleen tärkeää tarinaa kerta toisensa jälkeen. Minulle Kitkajoki on aina ollut tekemiseni pohja, ainoastaan väline on muuttunut. Tiedän millaisen elokuvan haluan tehdä ja millaisen tunteen/kokemuksen haluan katsojalle välittää. Ohjaajana olen saanut ympärilleni tiimin, joka alan ammattilaisina osallistuu Kitkajoki- elokuvan tekemiseen.

Reino Rinne

Reino Rinne on edesmennyt kuusamolainen kirjailija, lehtimies, runoilija ja luontofilosofi.  Hänen elämäntyönsä luonnon ja erityisesti Kuusamon luonnon puolesta on ollut uskomattoman suuri. Reino  Rinteen toiminta vaikutti siihen, että Kuusamon joet, kosket ja putoukset suojeltiin voimalaitosrakentamiselta. Tällöin käytiin niin kutsuttu ”Kuusamon koskisota”, joka alkoi 60 vuotta sitten ja kesti lähes 30 vuotta.

Rinteen aforismit puhuttelevat. Ne ovat nyt erittäin ajankohtaisia, kun Kitkajoen varteen on suunnitteilla kultakaivos, jota paikalliset asukkaat kutsuvat uraanikaivokseksi malmin uraanipitoisuudesta johtuen. Jätevedet johdettaisiin Kitkajokeen. Elokuvassa tarkastellaan ihmisen ja luonnon todellista syvää suhdetta; rakkautta luontoon.

Lisätiedot www.reinorinne.com

Tauno Kohonen ja tuotantoyhtiö Rapid River

Tauno Kohonen on kulkenut Kitkajoki- laaksossa vuodesta 1980 lähtien. Harrastuksena on ollut valokuvaus kalastus, melonta ja hiihtäminen. Tärkeintä on ollut luonnossa oleminen. Kohonen toimi Kuusamon kunnan virkamiehenä 1980- luvun ajan, jolloin hän vaikutti henkilökohtaisesti Kitkajoen alueen Kitkanniemen suojeluun ja sen liittämiseksi Oulangan kansallispuistoon. Hän kuvaa itseään valokuvaajaksi luonnossa.

Vuonna 1991 hän perusti yrityksensä Rapid Riverin, joka sai nimensä Kitkajoesta. Kitkajoki- elokuvaa Kohonen on kuvannut viisi vuotta. Tuotantoyhtiö Rapid River on tehnyt myös erilaisia mediaprojekteja,  videoita, internet-portaaleja ja kuvateoksia, joista merkittävin on seitsemällä kielellä Kuusamoa esittelevä Valoa erämaassa- teos. Teoksen kuvista tehty valokuvanäyttely kiersi Suomen ulkoasiainministeriön toimesta neljä vuotta kymmenenä kopiona eri maissa.

Lisätiedot www.taunokohonen.com

Lisätiedot www.rapidriver.fi